joi, 30 octombrie 2014

FEREASTRĂ SAU VITRALIU?

De vreun an de zile fac parte dintr-o echipă mai mare. OK am mai fost parte din echipe, în școală, în armată sau la serviciu, însă până acum nu am realizat un lucru extrem de important și anume că diversitatea face lucrurile mai frumoase și mai impactante. Până acum îmi doream parcă să fim toți la fel, să existe unitate în gândire și idei. 

Săptămâna trecută am primit din partea unui coleg din echipă ilustrația clară a ceea ce trebuie să fie o echipă. Chiar dacă el se referea la cu totul altceva în frazele pe care le-a rostit, pe mine m-a pus pe gânduri esența spuselor sale. 

Voi dacă ați fi puși în fața a două ferestre iluminate doar de un reflector, iar una dintre ele ar fi o fereastră obișnuită iar cealaltă o fereastră vitraliu, în dreptul căreia v-ați opri mai mult timp? 
Aceeași lumină pătrunde prin amândouă însă nu-i așa că vitraliul dă o altă perspectivă asupra luminii? Jocul culorilor dat de micile bucățele de sticlă poate crea o imagine captivantă, mai ales dacă fiecare piesă colorată este așezată la locul potrivit. 

Tot așa  și într-o echipă: dacă toți membrii ei sunt de aceeași culoare, echipa poate da rezultate, nimeni nu neagă asta, însă impactul creat nu este spectaculos și intervine cel mai probabil plafonarea. În schimb, o echipă formată dintr-o multitudine de caractere diferite are șanse mai mari să ”facă valuri”, mai ales dacă are un regizor bun care să alcătuiască puzzle-ul. 

Tot așa cum o orchestră simfonică nu poate fi alcătuită doar din pianiști, și o echipă trebuie să aibe mai multe voci. Brainstorming-ul nu e vreo trăznaie importată de la americani fiindcă așa dă bine, precum Haloween și Valentine's Day, ci este o necesitate pentru a păstra proaspătă viziunea și ținta unei echipe. Dacă din zece idei dezbătute măcar două au valoare și sunt aplicate cu succes atunci ”furtuna de idei” și-a atins ținta. În mod sigur vor exista păreri contrare, însă dacă argumentele susțin o idee, atunci echipa va ști să aleagă.

Mă bucur că fac parte dintr-o echipă ”vitraliu”, și chiar dacă nu sunt tot timpul confortabil cu unele culori, mai important decât acest lucru este imaginea pe care o formăm împreună și impactul pe care-l avem...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Toate comentariile sunt publicate după moderare.