vineri, 31 august 2012

BASMELE COPILĂRIEI

     Nu ştiu alţii cum sunt... Staţi, parcă am mai citit asta undeva. A, da, parcă Ion Creangă îl chema pe nenea ăla ale căror poveşti ni le citea mama pentru a ne adormi în după-amiezele copilăriei noastre. "Încă una mami, te rooog" se auzea la sfârşitul unei poveşti în care prinţesa se apleca şi sărutând broscoiul îl transforma în prinţ şi trăiau fericiţi până la adânci bătrâneţi.
     Între timp am crescut, şi am realizat că nici poveştile nu mai sunt ce ştiam eu de prin cărţi. Prinţesele şi prinţii s-au schimbat de nu-i mai recunoşti. Unele prinţese s-au transformat în "pisi" rasfăţate, care ar pupa orice, dacă este posesorul unei maşini de fiţe şi al unui cont gras. Altele se închid în turnul lor de fildeş şi prinţul are al naibii de multă treabă pentru a le face să-şi coboare ochii asupra lui. Prinţesele adevărate, sătule de câţi prinţi preferă să rămână în forma unui broscoi sau a unei bestii, suspină în iatac sperând la Făt Frumos  călare pe calul alb, refuzând să mai irosească un sărut în plus, chiar dacă sub fereastra lor stăruie câte un brav prinţ încorsetat într-un trup de necuvântatoare.
      Prinţii de pe vremuri au ajuns acum să se împartă şi ei în mai multe ranguri princiare. Sunt  aceia care, moştenind averea regatului, preferă s-o irosească pe maşini scumpe şi pisi-prinţese. Mai sunt şi prinţii care  din motive neştiute de povestitor preferă compania altor prinţi, făcând pe prinţesele, "căci aşa e modern, şi ei oricum s-au simţit mereu prinţese". Rămaşi la urmă, prinţii săraci şi cuminţi, acei Prâslea, suspină poezii sub balcoane de domniţe, pentru a smulge un surâs diafan şi feciorelnic, precum şi promisiunea unui vals sub clar de lună. Sărmani cavaleri rătăcitori, crescuţi cu legende despre timpuri apuse, condamnaţi la eternă visare.
      Tot mai puţini cavaleri adevăraţi şi tot mai puţine domniţe virtuoase se găsesc în lumea de azi, încât mi-e teamă că noi nu vom mai avea ce poveşti să le spunem copiilor nostri. Şi aşa ei vor creşte cu ideea că pe lume există doar zmei şi monştrii, vrăjitoare rele şi zombi mâncători de creiere.
      Săracă lume, fără prinţi şi prinţese, fără zâne bune şi pitici binevoitori.Fără happy end!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Toate comentariile sunt publicate după moderare.